Hasznos tanácsok motorosoknak

Egy tehergépkocsi közlekedett Sülysáp lakott területén belül Budapest irányából Nagykáta irányba 2016.07.20-án 17 óra 35 perc körüli időben. A tehergépjármű vezetője a Pesti út és az Úri út kereszteződésénél az ott kihelyezett „Kötelező haladási irány” közúti jelzőtábla hatálya ellenére balra kanyarodással kívánt megfordulni, amelynek során nem biztosított elsőbbséget a Sülysáp központjának irányából Budapest irányába a haladási iránya szerinti jobb oldali forgalmi sávban közlekedő motorkerékpáros személynek, aki elé befordulva behaladt az általa igénybe vett forgalmi sávba. A motorkerékpár vezetője a tehergépjárművel történő ütközés elkerülése érdekében a motorkerékpárral a jobb oldalára borult, amelynek során testével a tehergépkocsi jobb oldali hátsó kerekének csapódott. A baleset során a motorkerékpár vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a gondos orvosi ellátás ellenére a helyszínen életét vesztette.

A motorkerékpáros balesetek legfőbb okait az emberi tényezőben, a jogkövető járművezetői magatartás hiányosságaiban kell keresni. A statisztikai elemzésekből megállapítható, hogy a motorkerékpáros balesetek első számú oka a sebesség nem megfelelő megválasztása, ezt követi a szabálytalan irányváltoztatás, haladás, kanyarodás és előzés.

A kétkerekű motoros járművel, valamint kerékpárral közlekedők baleseti kockázata átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorkerékpárosokat, kerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásnak van kitéve. A motorkerékpárosok testi épségének megóvásában nagy szerepe van a megfelelő védőruházat és bukósisak kiválasztásának. A kánikulai időjárásban többen nem veszik fel a megfelelő védőruházatot, azonban az motorozáskor a nyári forróságban is elengedhetetlenül szükséges.

Egyáltalán nem mindegy, hogy a motoros milyen bukósisakot választ magának, nem a divat és a kedvező ár, hanem a minőség és megbízhatóság alapján kell választani. Van egy alapfeltétel, amelynek minden bukósisaknak meg kell felelnie, ez az úgynevezett ECE 22.05-ös európai szabvány. Ha a kiválasztott bukósisakon nincs rajta ez a jelzés, akkor azt a hatályos törvények szerint a közúti közlekedés során nem lehet viselni. Igazoltatáskor, ha a rendőr azt állapítja meg, hogy a motoros nem a szabványnak megfelelő bukósisakot visel – tehát nincs benne a fenti jelzés -, akkor akár 5.000-50.000 Ft-ig terjedő helyszínbírsággal is sújthatja vagy feljelentést is tehet ellene. 

A sisakhasználat aranyszabályainak egyike, hogy ha leesik, ki kell dobni. A bukósisakok összetett termékek, nyomás hatására meghatározott módon viselkednek, így ha a lehető legalacsonyabbról is leejtik, nem éri meg kockáztatni benne az úton.  Ahogy a legtöbb dolog a földön, a bukósisakok sem halhatatlanok, ezért ötévente ajánlatos lecserélni azokat. Szabvány szerinti bukósisak helyett kerékpáros sisakot használni tilos és életveszélyes, akkor akár görögdinnyét is húzhatnánk a fejünkre.

A motoros balesetek elkerülésére és megelőzésére minden közlekedőnek törekednie kell, a jogszabályi előírások, továbbá a partnerség elve alapján. A gépkocsivezetők mellett a motorosok is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak baleset részesévé, illetve áldozatává. A láthatóság, észlelhetőség biztosítása, a kiszámíthatóság, a KRESZ előírások betartása mind-mind fontos láncszeme a biztonságuknak.

Külön ki kell emelni a sebességhatárok betartásának fontosságát. Sok baleset elkerülhető lenne, ha a járművezető megengedett legnagyobb sebességgel haladna a veszélyhelyzet kialakulásának pillanatában. Amennyiben mégis bekövetkezik a baleset, a lassúbb ütközési sebesség általában akkor is enyhébb sérüléssel jár.

Kérjük a járművezetőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében körültekintően vegyenek részt a közlekedésben és fokozottan tartsák be a közúti közlekedés szabályait! Ittasan soha ne vezessenek! A motorkerékpárral közlekedők a kánikulai időjárás ellenére is minden esetben viseljék a megfelelő védőruházatot és az európai szabvány szerint előírt bukósisakot!

Balesetmentes közlekedést kíván a Nagykátai Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési Bizottsága!

Ezt olvasta már?

Idéntől plusz egy hónap van a gépjárműadó befizetésére

Március elején érkeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok a gépjárműadó …

Vélemény, hozzászólás?