Lakossági tájékoztató a Tápió Natúrpark kezdeményezésről

2016. februárjában a Tápió Közalapítvány a helyi önkormányzatokkal együttműködve elkezdte egy helyi natúrpark létrehozásának tervezését, mely a Tápió-menti térség meghatározó projektje lehet a jövőben. Az elképzelés nem új keletű, hiszen már 2005-ben is megfogalmazódott ez a szándék, akkor még „ökotérség” néven, de sajnos azután sokáig háttérben maradt. A Natúrpark-projektet valamennyi képviselő-testület támogatja Mendétől Újszilvásig, valamint novemberben 3 térségi fórumon is egyeztettünk a helyi civilekkel, vállalkozókkal és szolgáltatókkal a jövőbeni terveinkről. Azonban elöljáróban szeretnénk néhány gondolatot megosztani magáról a natúrparkokról, mert lehet, hogy nem mindenki hallott még róluk.

A natúrparkok sokak által úgy ismertek, mint természeti és kulturális értékekben, látnivalókban gazdag kirándulóhelyek, az ökoturizmus célpontjai, melyek az emberek felüdülését, kikapcsolódását szolgálják. Kívülről valóban ez látszik, de ennél sokkal többek is egyben, főként, ha az ott élők szemszögéből nézzük.

Fontos leszögezni, hogy a natúrpark nem azonos a nemzeti parkkal és a Natura 2000 területekkel, hanem egy egészen más kategória. Alapvetően ez is terület alapú szerveződés, melynek magját értékes természeti területek alkotják, de sokkal inkább szól a helyi közösségek együttműködéséről, összefogásáról, melyek meg akarják őrizni természeti, táji és kulturális örökségüket, miközben azokat az ott élő emberek érdekében hasznosítják is. Egy alulról jövő kezdeményezés, amelynek éppúgy részesei az önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek, mint a helyi termelők és az itt élő emberek. Egy, az egész tájra kiterjedő együttműködés a térség fejlesztése érdekében, egy ún. „szelíd” területfejlesztési modell.

Hazánkban már 9 bejegyezett natúrpark működik, melyek közül talán az Írottkői Natúrpark a legismertebb, és a miénk mellett számos kezdeményezés van születőben országszerte. Térségünk természeti adottságai és kulturális értékei alapján és szakértők véleményét kikérve úgy gondoltuk, hogy ez számunkra is egy járható, a térség fejlődését és a gazdaság erősítését is segítő út lehet a Tápió-vidék fenntartható fejlesztése érdekében.

A nyár folyamán megkezdtük a natúrpark cím elnyeréséhez szükséges háttértanulmány összeállítását, melyet be kell nyújtani a Földművelésügyi Minisztériumhoz. A tanulmány elkészítéséhez az eddig megjelent térségi kiadványok és az önkormányzatok adatszolgáltatóinak segítségével megpróbáltuk összegyűjteni jelenlegi adottságainkat, értékeinket, valamint meghatároztuk jövőbeni terveinket. Ehhez azonban nemcsak a hivatalok véleményét szeretnénk kikérni, hanem a lakosságét is, különösen azokét, akik leginkább aktív partnereink lesznek a rendszerben.

A natúrparkok fontos szereplői a működő civil szervezetek (hagyományőrzők, néptáncosok, faluszépítők, környezet- és természetvédők, lovasok, stb) a vendéglátók (éttermek, szállások), a bemutatóhelyek (múzeumok, tájházak), a helyi termelők és termékeik (méz, lekvár, sajt, bor, pálinka, hús, zöldség, gyümölcs, pékáru, stb), a helyi kézművesek (fazekas, hímző, kosárfonó, fafaragó, szappankészítő, stb) és az egyéb turisztikai szolgáltatók (erdei iskola, táborhely, lovarda, horgásztó, stb). Ezért az önkormányzatok mellett őket is megszólítottuk és a térségi fórumokon őket is bevontuk a tervezési folyamatokba. Aki netán nem jutott el ezekre, összefoglalónkat elolvashatja a www.hajtapartja.hu/naturpark oldalon, valamint ugyanitt megtalálja a bekapcsolódáshoz szükséges űrlapot. A natúrpark kezdeményezés fejleményeiről ugyanitt olvashatnak, valamint friss híreinket a Tápió Natúrpark facebook oldalán követhetik. A honlapon folyamatosan közzétesszük részletekben a háttértanulmányt is, melyhez várjuk javaslataikat, kiegészítéseiket és az esetleges korrekciókat az info@hajtapartja.hu címre. Köszönjük megtisztelő figyelmét!

 

Antalicz Csaba és Kun Szilárd

Ezt olvasta már?

Bevallás automatikusan

Már évek óta külön kérés nélkül készíti el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több …

Vélemény, hozzászólás?