Ebzárlat és legeltetési tilalom Tóalmáson – 2017 április

Vörös rókák tavaszi veszettség elleni orális immunizálása céljából, Pest megye Dunától keletre eső területén belül, az alábbi települések teljes területére, a csalétek vakcina kiszórásának időpontjától számított 21 napig

ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el.

A csalétek vakcina kiszórásának pest megyei időpontja 2017. április 03. és 2017. április 06. közötti időszak.

Az ebzárlat időtartama ezek szerint: 2017. április 03-tól április 24-ig tart.

Az elrendelt járványügyi intézkedésben érintett települések: Bénye, Csévharaszt, Ecser, Farmos, Gomba, Gyömrő, Káva, Kóka, Maglód, Mende, Monor, Monorierdő, Nagykáta, Nyáregyháza, Pánd, Péteri, Pilis, Sülysáp, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tóalmás, Úri, Üllő, Vasad, Vecsés.

Az ebzárlat tartama alatt:

  • A tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
  • Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
  • A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
  • Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére, mentesek a fentiekben foglalt korlátozás alól.
  • Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.
  • Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Az immunizálással érintett területen a vadászati hatóság irányításával jól látható, piros színű, legalább magyar nyelvű, a felhívás megértését szolgáló piktogrammal ellátott figyelemfelhívó plakátokat kell kihelyezni a lakott területekről kivezető utak mentén, bekötőutaknál, kiránduló és parkolóhelyeken, turistaházak és vadászházak mellett.

Felhívjuk az érintett települések Önkormányzatát, hogy az elrendelt intézkedésekről a helyi lakosságot a lehető legszélesebb körben, akár hirdetmény útján, tájékoztassák.

A határozat fellebbezésre való tekintet nélkül azonnal végrehajtandó.

Az elsőfokú közigazgatási határozat elleni jogorvoslat eljárási díját a fellebbezéssel érintett, vagy vitatott összeg minden megkezdett 10.000.- forintja után 500.- Ft de legalább 10.000.- Ft, legfeljebb 500.000.- Ft., amelyet a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Földhivatali, Növény- és Talajvédelmi Erdészeti Főosztály 10023002-00302175-00000000 számlaszámára kell átutalással vagy a fizetési számlára történő készpénzbefizetés útján megfizetni, az ügyiratszám és az ügyfél adószámának, illetve adóazonosító jelének feltüntetésével. A jogorvoslati díj befizetését igazoló bizonylatot a jogorvoslati kérelemhez csatolni kell.

A fellebbezés elektronikus úton történő benyújtására nincs lehetőség.

Jelen határozat jogerőssé válik, amennyiben ellene nem fellebbeztek és a fellebbezési határidő letelt.

INDOKOLÁS

így határoztam, mert a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Földhivatali, Növény-és, Talajvédelmi Erdészeti Főosztály 2017.03.10-én kelt PE/EA/810-4/2017 számú tájékoztatása szerint, az idei évben március 5-én veszett rókát találtak Bekecsen, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Pest megyében az utolsó megállapított veszettség eset (kutya) 2014. október 07-én volt.

A betegség megállapítására tekintettel a 2017 évi tavaszi, vörös rókák veszettség elleni immunizálási kampánya, Pest megye Dunától keletre eső területét érinti.

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (továbbiakban veszettség rendelet) 8. § (5) bekezdése szerint a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az érintett területeken az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni.

Hatóságom illetékességi területének összes települése a tilalom alá tartozik.

Az ebzárlat szabályait a veszettség rendelet 8. §-ban foglalt rendelkezések Írják elő.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVi. törvény (továbbiakban Éltv.) 42. § (3) bekezdése szerint a járványügyi intézkedést elrendelő határozat hirdetmény útján is közölhető.

A fentiekre tekintettel a rendelkező részben foglaltak szerint határoztam.

A jogorvoslat lehetőségét a Két. 98. § (1) és a 99. § (1) bekezdése alapján biztosítottam, a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 14. § (1) bekezdése szerint.

A határozat fellebbezésre való tekintet nélküli végrehajtását az Éltv. 42.§. (1) bekezdése biztosítja.

A fellebbezési eljárás díjáról az Él. tv. hatálya alá tartozó eljárások végrehajtására kiadott 63/2012. (VII.2.) VM rendelet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szervei előtt kezdeményezett eljárásokban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak mértékéről, valamint az igazgatási szolgáltatatást díj fizetésének szabályairól 4. § (3) bekezdése rendelkezik.

Eljárásomban hatáskörömet a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016 (XII. 2) Korm. rendelet (továbbiakban 383/2016 Korm. rendelet) 13. §, valamint az Él.tv. 51 .§ (3) bekezdése, az illetékességemet ugyanezen rendelet 13. § f) pontja és 14. § (5) bekezdése határozza meg, valamint a veszettség rendelet 4. § határozza meg.

dr. Husz Enikő Judit
járási hivatalvezető

Ezt olvasta már?

Tóalmási Kastély Látogatási dátumok

Tisztelt látogatóink!  Tájékoztatjuk tisztelt lakosainkat és látogatóinkat hogy a 2024-as évben az Andrássy Kastély és …

Vélemény, hozzászólás?