Rövidesen itt a tavasz, indul a locsolási szezon! Locsoljon kevesebb csatornadíjjal!

A kertes házban lakóknak érdemes mérlegelniük, mert locsolómérő felszereltetésével vagy a vízmű locsolási kedvezményének igénybevételével csökkenthetik szennyvízdíjukat.

A kerttulajdonos Fogyasztóink kétféleképp csökkenthetik a locsolásra elhasznált ivóvíz után fizetendő szennyvíz-elvezetési díjat:

  1. Május 1. és szeptember 30. közötti időszakban a szennyvízdíjban megjelenő 10 %-os átalánydíjas locsolási kedvezménnyel. Igénylőlapot Társaságunknál kérhet személyesen, kirendeltségeinken, vagy honlapunk felkeresésével (http://www.trvzrt.hu), tárgyév április 15-ig.
  2. Locsolási célú mellékvízmérő felszerelésével, mely lehetőséget biztosít arra, hogy a kertöntözésre használt víz után kizárólag vízdíjat – csatornadíjat azonban ne- kelljen fizetni. Locsolási mellékmérős szolgáltatás igénybevételének lehetőségét az 58/2013. (II.27.) kormányrendelet szabályozza.

Figyelem!

A kedvezmények közül természetesen egyszerre csak az egyik vehető igénybe. Éppen ezért azoknak, akik korábban már igényelték és részesültek a 10 %-os kedvezményben, de a továbbiakban a locsolási mellékvízmérő felszerelése mellett döntenek, először le kell mondaniuk a korábban érvényesített kedvezményükről.

Locsolómérő felszerelését azon Felhasználóinknak javasoljuk felszereltetni, akik jelentős mennyiségű, havonta 20 m3-nél több vizet használnak, mely nem a csatornába kerül. A locsolómérő felszerelésének költségei (terveztetés, szerelési díj, vízmérő ára) egy átlagos kertes családi háznál akár egy szezon alatt is megtérülhetnek.

Kisebb fogyasztás esetén javasoljuk a locsolási kedvezmény igénybevételét.

Mikor vehető igénybe a mellékvízmérős kedvezmény?

  • Amennyiben rendelkezik érvényes közüzemi szerződéssel ivóvíz szolgáltatására és közcsatorna használatára.
  • Amennyiben olyan ingatlannal rendelkezik, melynek van bekötési ivóvízmérője (a locsolóvíz mérésére a bekötési vízmérő után kizárólag egy mellékmérő szerelhető be).
  • Amennyiben nincs a víziközmű-szolgáltatói közműhálózaton kívüli egyéb – saját tulajdonú kút, vásárolt víz, felszíni vízhasználat – vízbeszerzési lehetősége.
  • Amennyiben nincs a víziközmű-szolgáltatóval szemben díjhátraléka.

Mi a teendő, ha szeretné igényelni az átalánydíjas locsolási kedvezményt?

  • A százalékos locsolási kedvezmény igénylését a tárgyév locsolási időszakára kell benyújtani, és a bejelentést követő 30 napon belül válik hatályossá.
  • Az igénylés benyújtásának határideje tárgyév április 15.

Locsolási kedvezmény lépésről lépésre

  • A víziközmű-szolgáltató a benyújtott igényeket 30 napon belül az adatok valódiságának felülvizsgálatával elbírálja, és erről értesíti a Felhasználót.
  • A pozitív elbírálás után az elkülönített mérésű locsolási kedvezmény igénybevételére a mérőhely kialakítását erre jogosult szakemberrel meg kell terveztetni.
  • A locsolóvíz elkülönített mérésére vonatkozó „Megállapodás” aláírására, a Felhasználó és a víziközmű-szolgáltató között a tervdokumentáció benyújtása és annak kedvező elbírálása után kerülhet sor.
  • Az elkészült mérőhelyet, a beépített hiteles mérő zárral történő ellátásával egyidejűleg a víziközmű-szolgáltató nyilvántartásba veszi. Ettől az időponttól kezdődően időkorlátozás nélkül, a locsolóvíz után csatornadíjat nem számít fel.

Mit kell tartalmaznia a kérelemnek?

  • a kérelmező, a tervező azonosítására alkalmas adatokat,
  • a beépítésre kerülő mérőberendezés típusát, paramétereit,
  • az érintett ingatlan helyszínrajz vázlatát, házi ivóvízhálózatát, ezek tartozékait – külön megjelölve a „locsolási mellékvízmérő” helyét, módját, szerelési rajzát (a mellékvízmérő elhelyezése során nem követelmény az önálló mérőakna kialakítása).

Jó tudni!

  • Az átalánydíjas locsolási kedvezményt igénybe vevőnek a kedvezményt minden évben meg kell újítania (változhatnak a kedvezmény feltételei, esetleg tartozás keletkezhet az Felhasználónál, vagy egyéb más kizáró ok léphet fel).
  • Az elkülönített mérőhelyen vételezett víz kizárólag locsolási célra használható fel.
  • A locsolóvíz elkülönített mérését szolgáló mérőhely tervezésével, kialakításával nyilvántartásba vételével, helyszíni szemléjével, vízmérő átvételével és fenntartásával kapcsolatos költségek a Felhasználót terhelik.
  • A beépítés/és vagy a nyilvántartásba vétel díját a Fogyasztó a helyszínen fizeti, a kedvezményre jogosító írásos szerződést pedig legkésőbb az igénybevétel megkezdésének napjáig meg kell kötni. Abban az esetben, ha a Fogyasztó a korábbi években már rendelkezett locsolási vízmérővel és 2017-ben is jogosult a kedvezmény igénybevételére, csak a nyilvántartásba vétel díját kell a megfizetni.
  • A kedvezmény nem vehető igénybe az önkormányzat által elrendelt locsolási tilalom időszakában.
  • A kedvezmény igénybevételéhez a Felhasználónak írásos kérelmet kell benyújtania, melyet az erre rendszeresített formanyomtatványon az ügyfélszolgálati irodában tehet meg (a formanyomtatványok honlapunkról letölthetők). A kérelemhez csatolni kell a műszaki terveket, valamint a műszaki leírást, kivéve azoknak, akik a korábbi években már rendelkeztek locsolási vízmérővel, nekik új tervet nem kell becsatolniuk.
  • A szolgáltató elutasíthatja azon Felhasználók kérelmét, akik nem felelnek meg a fenti feltételeknek, vagy az igénybejelentésük valótlan adatokat tartalmaz, illetve a kérelem benyújtásának időpontjában 30 napon túli díjtartozásuk van.

A szolgáltató azonnali hatállyal jogosult visszavonni a kedvezményt, amennyiben a kedvezményes időszakban a Felhasználó 30 napot meghaladó díjtartozást halmoz fel, vagy a locsolási mérős helyről a vízhasználatot nem csak locsolási célra használja (vagy más ingatlanra is biztosítja) illetve a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. helyszíni ellenőrzését megakadályozza.

Locsolási kedvezmény igénybejelentő lap letöltése.

Ezt olvasta már?

Bevallás automatikusan

Már évek óta külön kérés nélkül készíti el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több …

Vélemény, hozzászólás?