Hogyan előzzük meg a fagy okozta vízhálózati károkat?

A téli fagy maradandó kárt okozhat a háztartások belső vízhálózatain, az elfagyott szerkezetek cseréje akár 20.000 Ft, vagy azt meghaladó összeg is lehet, nem beszélve a fagy okozta csőtörésből eredő vízelfolyásról. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. néhány hasznos tanáccsal hívja fel a figyelmet arra, hogy kis odafigyeléssel a fagykárok megelőzhetőek, a plusz kiadások pedig elkerülhetőek.

  • Havonta többször ellenőrizzük a vízmérőaknát! Figyeljünk arra, hogy fedele mindig lehajtott állapotban legyen, megfelelő zárással, hézagok nélkül. Amennyiben a fedlap törött vagy hiányzik, mihamarabb pótoljuk!
  • Gondoskodjunk a vízmérőakna megfelelő szigeteléséről! Fontos hogy olyan anyagot használjunk, amely nedvesség hatására sem veszít hőszigetelő képességéből. A hungarocell kiváló hőszigetelő, akárcsak a hó, ezért a havat csak vízmérő-leolvasás előtt célszerű eltávolítani az aknáról.
  • A vízmérőaknának mindig mobilnak kell lennie. Bármilyen védelmi eljárást alkalmazunk, figyeljünk arra, hogy könnyen eltávolítható és visszahelyezhető legyen.
  • Ellenőrizzük rendszeresen a fűtetlen helyiségekben, raktárban, pincében, garázsban, társasházi tárolókban elhelyezett vízmérőket is, hiszen nem csak az aknákat fenyegeti fagyveszély.
  • Ha a mérő vagy a vezetékek nyomvonala egy méternél kisebb mélységben van a talajszinttől, gondoskodjunk hőszigetelésükről! A leggyakoribb elfagyás a kiskerteknél, használaton kívüli ingatlanoknál és hétvégi házaknál tapasztalható.

Víztelenítsük a belső vízhálózatot és magát a vízmérőt is! Miután elzártuk a vízmérő előtti csapot, nyissuk meg az ingatlan felőli víztelenítő csapot. Kerti csap esetén, a felszínen húzódó vezetékszakasz vízmentesítése érdekében, célszerű előbb kiengedni a csapot, majd elzárni a téli elzárót. Fontos, hogy a víztelenítés után is marad a csővezetékben víz, ezért javasolt azt is szigetelni. Ha későn láttunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk elfordítani az elzárócsapot, előbb meleg vízzel lassan olvasszuk fel a benne lévő jeget, majd ezután víztelenítsünk.

Szolnok, 2018. november 16.
Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

Ezt olvasta már?

Tóalmás község honlapja

Elmarad az ügyfélfogadás

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. 04. 10-én, szerdán délután az ügyfélfogadás technikai okok miatt …

Vélemény, hozzászólás?