Tóalmási Szent András Gyógyvizes Strandfürdő Bemutatkozás

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a tóalmási strandfürdő 2023. június 10-től  vár minden fürdőzni vágyó vendéget!
Látogasson el Tóalmásra, a megújult, megszépült gyógyvizes strandra!

A strand nyitva tartásáról és a karbantartási napokról itt talál bővebb információt.

A szálláshelyet és a kempinget érintő felújítás miatt a kemping a 2023. idényben zárva tart.
A szálláshely várhatóan 2023. augusztus 1-jén nyit

Türelmüket és megértésüket köszönjük!

 

Tájékoztatás a strand felújításáról és nyitásáról

Kedves Lakosaink és Kedves Vendégeink!

A Belügyminisztérium támogatásával, a kedvezményezett települések gazdaságélénkítő program keretében kapott támogatásból elkészült a Tóalmási Gyógyvizes Strand felújítása és fejlesztése.

A 259.889.226 forintból egy 177,36 m2 nagyságú téliesített, fűtött öltöző bővítése valósult meg az alábbiak szerint:

 • az épület középső részében 54 db öltöző szekrény került kialakításra, 6 db öltöző kabin biztosításával és 1 db akadálymentes mosdó helyiség
 • az épület 2. részében mini balneológia valósult meg: vízalatti sugármasszázs, tangentor gyógykád beépítésével, fizikoterápiás, gyógytorna és gyógymasszázs céljára szolgáló helyiségek kerültek kialakításra
 • az épület 3. részében külön-külön a női és férfi vendégek részére, kulturált 3 helyiségből álló vizesblokk került kialakításra (női: 9 db mosdó, 3 db zuhanyzó, 9 db illemhely) (férfi: 6 db mosdó, 3 db zuhanyzó, 4 db illemhely)
 • a medencékhez az öltöző épületétől járda került megépítésre
 • a medencék körül új burkolat lerakása valósult meg, továbbá a pénztártól a nagy medence végéig 200 m új, burkolt járda épült
 • a nagy medence alja festett beton volt, ezért megtörtént annak burkolása az oldalfali csempék javításával együtt, továbbá a nagy medencébe a lépcső vonalába két buzgár és a medence végébe pedig két nyakmasszázs került beépítésre
 • az ülő medencében a mozaik csempe javítása történt meg, a kisebb gyógymedence alja került burkolásra, mely eddig betonos és festett volt
 • a támogatásból egy 20 m2 alapterületű pancsoló medence is épült, homokszűrős gépészettel ellátva, függetlenítve a meglévő medencéket működtető gépészeti berendezésektől
 • továbbá kiépült a meglévő nagy medence homokszűrős gépészetre történő átállásához a teljes vezetékrendszer gépházzal együtt. Jelenleg a nagy medence diatóma földes szűréssel, feszített víztükörrel üzemel, a két kis medence töltő-ürítős kell, hogy legyen a gyógyvíz használata miatt.
 • a gyógyászati részhez a tangentor gyógykád, a fizikoterápiás kezeléshez szükséges berendezések és eszközök 2023. március 30-ig érkeznek meg.
 • jelenleg a létesítmények körüli tereprendezés, környezetkialakítása és javítási, karbantartási munkák vannak folyamatban.

A Szent András Gyógyvizes Strand nyitásáról és üzemeltetéséről a képviselő-testület 2023. február 23-ai ülésén tárgyalt. A várható nyitás 2023. június 01. A nyitás akkor valósulhat meg, ha a működéshez szükséges hatósági engedélyek rendelkezésre állnak.

A Szent András Gyógyvizes Strand, Kemping, Szálláshely vezetői állására a képviselő-testület pályázatot ír ki. Az állás 2023. május 1. nappal tölthető be. A pályázati kiírás az önkormányzat honlapján és Facebook oldalán is megtalálható lesz.

A szálláshely és a kemping nyitása függ attól, hogy a TOP Plusz 2.1.1-21. Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése pályázatra nyert támogatásból a szálláshely energetikai felújítása a nyitásig megtörténik-e. Jelenleg a pályázatot érintő közbeszerzési eljárás van folyamatban.

A nyitást érintő további információkat folyamatosan közöljük az önkormányzat honlapján és Facebook oldalán.

Kovács Magdolna
polgármester

Ilyen volt a felújítás előtti állapot:

Felújítás közben és után pedig ilyen lett:

Tóalmás könnyen megközelíthető az ország bármely pontjából. Budapesttől a 31-es számú főúton, a Tápiószecső utáni lehajtón keresztül jutunk el a községbe. A Szent András gyógyvizes strand, kemping és ifjúsági tábor a község észak-keleti részén, a Hajta patak mellet található. Szénhidrogén kutatás során egy meddő fúrásból termálvíz tört fel 1969-ben. A vízadó réteg 870 m mélyen található. A víz jellegzetessége- eltérően az alföldi termálvizek nagy részétől- kis keménységű, alkáli-hidrogénkarbonátos. A kútfejnél a víz hőmérséklete 47,5 C. A víz 2002-ben ásványvízzé, 2004-ben gyógyvízzé lett nyilvánítva. Szent András gyógyvíz néven került lajstromozásra.

Tóalmás Magyarországon

Tóalmás Szent András gyógyvíz szakvélemény

Tóalmás Szent András Gyógyvíz
 
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi
és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság 248/GYf/2004. számú
határozatában Tóalmás Községi Önkormányzat
tulajdonában lévő K-19/A OKK számú kút elismert ásványvizét
 
gyógyvízzé minősítette,
 
valamint,
 
„Tóalmási Szent András Gyógyvíz”
megnevezés használatát engedélyezte.
 
A kút vizével a tóaImási Strandfürdő két termál medencéjében,
két csoportnál végeztek el orvos szakértői vizsgálatokat
térdizületi és csípőizületi panaszokkal szenvedő betegeknél.
A betegek a vizsgálódás időszakában csak
gyógyfürdőkezelésben részesültek. A kellő vízhőmérsékletet
hidegvíz hozzákeverése nélkül, természetes hűtéssel érték el.
Az eredmények egyértelműen igazolták a termálvíz
hatékonyságát hosszú távon is. Ennek alapján javasolta az
önkormányzat a gyógyvízzé minősítést.
 
Tóalmás Szent András ásványvíz
 
A „Fodor József” Országos Közegészségügyi Központ
Országos Környezetegészségügyi Intézete
2001. szeptember 13-án kelt szakvéleménye
szerint a víz közepes ásványi anyag tartalmú (1150 mg/l)
nátrium-hidrogénkarbonátos-típusú víz, és mind
külső(fürdési) mind belső(ivási) felhasználás szempontjából
ásványvízzé minősített. 

Gyógyfürdő:
A bejárat előtt a tágas parkoló mintegy két hektáron terül el. A strand területe több mint 1,6 hektár, füves, részben fásított park. Három medencével várjuk a vendégeket. ” 12×25 m-es vízvisszaforgatóval ellátott fürdőmedence, – vízhőfoka 28 C. ” 6×10 m-es ülőpados gyógymedence, – vízhőfoka 36 C. ” 6×10 m-es gyerekmedence, – vízhőfoka 32 C.

A füves terület egy részén kispályás focipályák illetve röplabda pálya találhatók.