Ozsváth György – Akvarellista

ozsvath_gyorgy_pic1951-ben születtem Nagyvázsonyban, de gyerekkoromat Tóalmáson töltöttem, az általános iskolát is itt végeztem és – leszámítva tíz évet, amit Nagykátán töltöttem a családommal  – azóta is itt élek. A rajzolás, festés kora gyermekkorom óta része életemnek. Középiskolai tanulmányaimat Vácon az akkori Gépi Technikumban végeztem, és szabadidőmben állandóan rajzoltam. A város, a Duna rengeteg témát szolgáltatott. A Dóm szinte ikonként rögzült bennem, nem tudnám megmondani hányszor rajzoltam. Hiszen itt laktam a szomszédságában kollégiumban a Konstantin téren. Később továbbra is műszaki tanulmányokat folytattam, gépészmérnök lettem és akként kezdtem dolgozni. Így a képzőművészet egy időre hátérbe szorult.

Jó néhány évvel ezelőtt kezdtem ismét festéssel foglalkozni. Autodidakta módon – egyre tudatosabb módon – bővítem képzőművészeti ismereteimet. Szabadidőmben mind gyakrabban festek. Az akvarell elkötelezett híve vagyok, és magamra nézve kötelezőnek tartom a klasszikus akvarellfestési szabályokat és korlátokat.

(Nem használok fehér fedőfestéket, festményeimen a fényeket kizárólag a papír fehérsége adja. Igyekszem minél kevesebb festékréteget alkalmazni, hogy a vízfesték áttetsző, élénk, tiszta fénye megmaradjon). De érdeklődöm más festészeti technikák iránt is. Szívesen festek akrillal, olajjal, és a pasztellt is kipróbáltam.

Előszeretettel ábrázolom a természet jelenségeit, a tájat, az erdőt, a falut, a városi forgatagot, az embereket, a virágokat, az évszakok változásait, kedvelem a különleges fényhatásokat, de csendéletet is szívesen festek. Egyre inkább kedvet kapok a szabadban való festés (plein-air) nagyszerű érzéséhez, és ha lehetőségem van rá mind gyakrabban művelem.

Érdeklődéssel tanulmányozom mások műveit, beleértve a korábbi korok nagy festőinek alkotásait ill. a kortárs művészeti alkotásokat is.

www.akvarell.eoldal.hu