Felhívás az ebtartás szabályainak betartására

A településen az utóbbi időben jelentős gondot okoz a közterületen gazdátlanul kóborló ebek számának megnövekedése. Ez nem minden esetben kóbor kutyát jelent, hanem sajnos legtöbbször felelőtlen emberi magatartást.

A kutyák gazdái nem gondoskodnak arról, hogy állataik csak a saját lekerített ingatlanjaikon maradjanak; hanem gondatlanságból, nemtörődömségből az ebeket közterületen, mások ingatlanán hagyják kóborolni. Nem elfogadható magatartás az sem, hogy a kutyák póráz nélkül kísérik gazdáikat az üzletekbe, óvodába, iskolába, stb.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 5. § (1) bekezdése értelmében az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.

Aki az állattartásra vonatkozó fenti előírásokat megsérti, illetve kutyája szökésének megakadályozásáról nem gondoskodik, állatvédelmi bírsággal sújtható. Az állatvédelmi bírság mértéke 75.000,- Ft-tól több millió forintig terjedhet a szabályszegések számától függően az  állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet alapján.

Aki a kutyáját közterületen kóborolni hagyja, szabálysértést követ el, és szabálysértési bírsággal sújtható, melynek mértéke 5.000,-Ft-tól 150.000,-Ft-ig terjedhet.

Szabálysértést követ el az is, aki úgy tartja a kutyáját belterületen, hogy az szabadon ki tud jutni a közterületre és kiszökik a gazdája nélkül, valamint az is, aki szándékosan kiengedi a kutyát, hogy a mozgásigényét kielégítse.

Bűncselekményt követ el az a személy, akinek a felügyelete alatt álló kutya a sértettnek 8 napon túl gyógyuló sérülést (testi sértést) okoz.

Ezúton is szeretném felhívni a kutyatartók figyelmét a felelős kutyatartás általános szabályaira.

Az állatvédelmi törvény és a kutyák tartására vonatkozó jogszabályok előírásainak betartása a tulajdonosok, gazdák kötelessége, egyben felelőssége is.

A tulajdonos kötelessége olyan körülményeket teremteni, hogy kutyája, kutyái a tartási helyükről, udvarból ne tudjanak el- vagy kiszökni.

Felhívom valamennyi ebtartó figyelmét, hogy a tulajdonában lévő kutya saját ingatlan határain belüli tartásáról, kötelező védőoltással, transzponderrel (chippel) való ellátásáról gondoskodjon.

Kérem a fentiek tudomásul vételét, és a település nyugalma érdekében a Tisztelt Lakosság segítő együttműködését.

Felelős, fegyelmezett állattartással megelőzhető mások testi épségének veszélyeztetése, valamint anyagi kár okozása, a közrend megóvása.

Tóalmás Község Önkormányzata

Ezt olvasta már?

Választási tájékoztató a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi általános választásával kapcsolatban

A Helyi Választási Iroda (a továbbiakban: HVI) vezetőjeként a 2024. június 9. napjára kitűzött helyi …

Vélemény, hozzászólás?