Jövő a Tápió Natúrparkban

A Tápió Natúrpark területe a Gödöllői-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik az Alsó- és Felső-Tápió mentén, Sülysáptól egészen Tápiógyörgyéig. Különlegessége, hogy viszonylag kis területen számos különböző élőhely található itt a dombvidéki tölgyesektől, löszgyepektől a Kiskunságra emlékeztető homokbuckákon át a tiszántúli szikesekig. De miért is fontos ez nekünk? 2022-es évünk a kiemelt marketing tevékenységről szólt, valamint arról, hogy minél szélesebb látókörben megismertessük a térségi és nem térségi lakosokkal a Tápió Natúrpark fogalmát.

2022. október 2-án adománygyűjtő kerékpáros túrát szerveztünk a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával a farmosi békák megmentéséért. Az elmúlt évek csapadékszegény, aszályos időjárása miatt egyre kevesebb békával találkozhatunk a farmosi békamentésen, mely minden év március – áprilisában kerül megszervezésére. Az adománygyűjtésünk fő célja az volt, hogy 2023 – ban a Boros Ádám Ifjúsági Szálláshely udvarán egy tavat létesítsünk, illetve egy esővízgyűjtőt építsünk ki, mely biztosítaná a tó vízutánpótlását. A jövőben szeretnénk a farmosi békapopuláció növelését biztosítani. 2023 márciusában ismét várnak minden kedves látogatót a megszervezésre kerülő Farmosi Békamentésre.

2022 novemberétől több hónapban is tájsétát szervezünk ahol, szakvezetett terepbejárás során a résztvevők megismerkedhetnek egy- egy település természeti látnivalóival, valamint kulturális állomásaival (tájház, kúria, kastély) is, valamint a program helyi vendégasztallal fejeződik be, ahol lehetőség van helyi termék bemutatására, kóstolására és vásárlására is egyaránt.

A Tápió Natúrparknak és munkaszervezetének fontos a meglévő természeti értékek megóvása, így 2023-ban szeretnénk felújítani a tanösvényt, amelyet a  Tápió Közalapítvány 2003-ban hozott létre azzal a céllal, hogy a Tápió-vidék homokbuckáinak és vizenyős rétjeinek élővilágát mutassa be egy rövid séta keretében. A Nőszirom tanösvény megrongált tábláinak cseréjét szeretnénk elvégezni, valamint a tablók tartószerkezetének ápolását.

A helyi termelők szélesebb körben való megismertetésére, szeretnénk a Farmosi Vízparti Élet Házában Gasztro Esteket szervezni, ahol svédasztalos vacsora mellett a Tápió-vidék zenéi garantálják a kellemes hangulatot. A Gasztro Estek témája a Tápió-vidék egy-egy településének helyi termékeinek megismerése, első kézből megtudhatjuk, miért olyan különlegesek a Tápió-vidék ételei. A csodálatos tájak és kedves emberek mellett a térség gasztronómiája is lenyűgöző. Hiszen biztosan mindenki hallott már a Lázok birtok borairól, a térség híres sajtjairól, mézeiről, vagy éppen a Napkirályfi Udvarház gyümölcsleveiről.

2023-ban is szeretettel várunk minden csoportot Természetvédelmi Oktatóközpontunkban és egyéb programlehetőségeinken is.  Valamint várjuk a Tápió-vidéken található általános iskoláink jelentkezését Natúrparki Vetélkedőnkre, ahol a legjobb 3 fős csoportnak lehetősége nyílik 2023 júniusában az Országos Natúrparki Vetélkedőn részt venni Békéscsabán.

 

Gulyás Mercédesz és Szarvas Angéla
Tápió Közalapítvány munkatársai

Ezt olvasta már?

Az Online Számla rendszer buktatta le a bevallásokat nem adó céget

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzési rendszere folyamatosan követi az Online Számla rendszer adatait. …

Vélemény, hozzászólás?