Jövő a Tápió Natúrparkban

A Tápió Natúrpark területe a Gödöllői-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik az Alsó- és Felső-Tápió mentén, Sülysáptól egészen Tápiógyörgyéig. Különlegessége, hogy viszonylag kis területen számos különböző élőhely található itt a dombvidéki tölgyesektől, löszgyepektől a Kiskunságra emlékeztető homokbuckákon át a tiszántúli szikesekig. De miért is fontos ez nekünk? 2022-es évünk a kiemelt marketing tevékenységről szólt, valamint arról, hogy minél szélesebb látókörben megismertessük a térségi és nem térségi lakosokkal a Tápió Natúrpark fogalmát.

2022. október 2-án adománygyűjtő kerékpáros túrát szerveztünk a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával a farmosi békák megmentéséért. Az elmúlt évek csapadékszegény, aszályos időjárása miatt egyre kevesebb békával találkozhatunk a farmosi békamentésen, mely minden év március – áprilisában kerül megszervezésére. Az adománygyűjtésünk fő célja az volt, hogy 2023 – ban a Boros Ádám Ifjúsági Szálláshely udvarán egy tavat létesítsünk, illetve egy esővízgyűjtőt építsünk ki, mely biztosítaná a tó vízutánpótlását. A jövőben szeretnénk a farmosi békapopuláció növelését biztosítani. 2023 márciusában ismét várnak minden kedves látogatót a megszervezésre kerülő Farmosi Békamentésre.

2022 novemberétől több hónapban is tájsétát szervezünk ahol, szakvezetett terepbejárás során a résztvevők megismerkedhetnek egy- egy település természeti látnivalóival, valamint kulturális állomásaival (tájház, kúria, kastély) is, valamint a program helyi vendégasztallal fejeződik be, ahol lehetőség van helyi termék bemutatására, kóstolására és vásárlására is egyaránt.

A Tápió Natúrparknak és munkaszervezetének fontos a meglévő természeti értékek megóvása, így 2023-ban szeretnénk felújítani a tanösvényt, amelyet a  Tápió Közalapítvány 2003-ban hozott létre azzal a céllal, hogy a Tápió-vidék homokbuckáinak és vizenyős rétjeinek élővilágát mutassa be egy rövid séta keretében. A Nőszirom tanösvény megrongált tábláinak cseréjét szeretnénk elvégezni, valamint a tablók tartószerkezetének ápolását.

A helyi termelők szélesebb körben való megismertetésére, szeretnénk a Farmosi Vízparti Élet Házában Gasztro Esteket szervezni, ahol svédasztalos vacsora mellett a Tápió-vidék zenéi garantálják a kellemes hangulatot. A Gasztro Estek témája a Tápió-vidék egy-egy településének helyi termékeinek megismerése, első kézből megtudhatjuk, miért olyan különlegesek a Tápió-vidék ételei. A csodálatos tájak és kedves emberek mellett a térség gasztronómiája is lenyűgöző. Hiszen biztosan mindenki hallott már a Lázok birtok borairól, a térség híres sajtjairól, mézeiről, vagy éppen a Napkirályfi Udvarház gyümölcsleveiről.

2023-ban is szeretettel várunk minden csoportot Természetvédelmi Oktatóközpontunkban és egyéb programlehetőségeinken is.  Valamint várjuk a Tápió-vidéken található általános iskoláink jelentkezését Natúrparki Vetélkedőnkre, ahol a legjobb 3 fős csoportnak lehetősége nyílik 2023 júniusában az Országos Natúrparki Vetélkedőn részt venni Békéscsabán.

 

Gulyás Mercédesz és Szarvas Angéla
Tápió Közalapítvány munkatársai

Ezt olvasta már?

Bevallás automatikusan

Már évek óta külön kérés nélkül készíti el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több …

Vélemény, hozzászólás?