Lakosaink figyelmébe ajánljuk!

Értesítés szeizmikus mérési munkálatokról

Ezúton értesítjük a tisztelt lakosságot, földtulajdonosokat és földbérlőket, hogy az OGD Mogyoród Koncessziós Kft.  – mint bányavállalkozó – megbízásából a „Mogyoród” kutatási területen lévő bányatelkeken az Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. (1139 Budapest, Forgách utca 11-13, cégjegyzékszám: 01-09-886173) ”Bag 3D” szeizmikus mérést végez.

A kutatást a Pest Megyei Kormányhivatal Bányafelügyeleti Főosztálya a 3827-12/2019 számú MÜT engedéllyel hagyta jóvá.

A tervezett teljes mérési terület kiterjedése: 402.84 km2, az alábbi 25 település kül- és belterületét érinti:

Aszód, Bag, Boldog, Domony, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Gödöllő, Hévízgyörk, Iklad, Isaszeg, Jászfényszaru, Kálló, Kartal, Kerepes, Szada, Szentlőrinckáta, Tóalmás, Tura, Vácegres, Váckisújfalu, Vácszentlászló, Valkó, Veresegyház, Zsámbok

A kutatás az egész kutatási területre vonatkozóan előreláthatólag 2020. január 25. és 2020. április 15. között zajlik. Egy-egy szűkebb térség (4-5 km-es körzet)  érintettsége a munkálatok során jellemzően 5-7 nap.

– A mérések első fázisában a 2-3 fős geodéta mérőcsoport megkezdi a tervezett szeizmikus vonalak kitűzését. GPS segítségével kijelölik és számozott fakarókkal megjelölik az érzékelők pontjait az ingatlanokon, közutakon és a települések utcái mentén. Zárt/bekerített ingatlanokat a mérés nem érint, amennyiben mégis szükséges lenne érzékelők elhelyezése, akkor az csak az életvitelszerűen lakott ingatlanoknál, a tulajdonos jelenlétében/engedélyével történik.

– Következő lépésként a kábeles csoportok a kijelölt pontok mellé geofonokat helyeznek el, amelyeket hegyes végükkel a talajba szúrnak. Az érzékelők nagyjából 5-7 napig maradnak a területen. Ezek a speciális eszközök csak szeizmikus kutatásra használhatók, más számára értéktelenek, használhatatlanok.

1.Érzékelő műszer.

-Harmadik fázisként a szeizmikus jelgerjesztés történik a lenti képen látható önjáró vibrátor gépekkel. A gépek működése a mezőgazdasági gépekhez hasonló zajjal jár, valamint vibrációs hatás érzékelhető, amely az épületek biztonságát, állagát nem veszélyezteti.

szeizmikus vibrátor

-A mérési munkálatok végeztével minden kábelt és jelölőkarót eltávolítunk a terepről.

A mérés eredményeként földtani keresztmetszeteket (szelvényeket) kapunk, amelyek érzékletesen szemléltetik a szerkezetek mélységét, vastagságát és kifejlődését. Az adatok komplex értelmezése egy olyan geológiai modell felállítását teszi lehetővé, amely megbízhatóan képezi le a kutatási terület földtani szerkezetét.

KÉRJÜK A KITŰZÖTT KARÓKAT ÉS A REZGÉSÉRZÉKELŐ MŰSZEREKET NE MOZDÍTSÁK EL, A MUNKA BEFEJEZTÉVEL SZAKEMBEREINK AZOKAT ELTÁVOLÍTJÁK!

Amennyiben a tevékenység során kérdései, észrevételei vannak, kezdeményezzen egyeztetést munkatársainkkal az alábbi telefonszámon:

 

Romvári Zalán +36-70/375-6280

Karvalics Anett +36-70/507-0099

 

Megértésüket, türelmüket és együttműködésüket előre is köszönjük!

Ezt olvasta már?

FIGYELEM! Az ország egész területére hőségriadó

Az országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan 2021.06.19. szombat 00.00 órától 2021.06.22. kedd 24:00 …

Vélemény, hozzászólás?