Lakossági használt sütőolaj begyűjtés Tóalmáson

Tájékoztatjuk kedves lakosainkat és ingatlan tulajdonnal rendelkezőket, hogy 2021.03.01-től a Biotrans Környezetirányítási és Hulladékgazdálkodási Kft., mint Szolgáltató, lakossági használt sütőolaj gyűjtési pontot létesít községünkben.

Helyszín: Tóalmás, Rákóczi Ferenc út 2/a. településüzemeltetési iroda udvarában hétfőtől péntekig reggel 7:00-16:00 óráig.

A Szolgáltató használt sütőolaj és zsiradék gyűjtésére egy 240 l-es műanyag gyűjtőedényt biztosít, ahol a lakosság díjmentesen helyezheti el a háztartásban keletkező használt sütőolajat és zsiradékot, mind a sütőolaj eredeti csomagolásában, mind pedig például befőttes üvegben.

Bővebb információt talál a sütőolaj begyűjtési tájékoztatóban, mely elérhető az önkormányzat honlapján.

Tóalmás Község Önkormányzata

 

Sütőolaj-begyűjtés tájékoztató

Magyarországon a háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel, mely egy része a lefolyókba, szemétgyűjtőkbe és a természetbe kerül.

A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz, mely a háztartásból kikerülve hatalmas károkat okoz. Egyetlen liter használt sütőzsiradék 1 millió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni.

A csatornahálózatba kerülő olaj alacsony hőfoka miatt a csatornafalra tapad. Erre további szennyeződések rakódhatnak rá, csökkentve ez által a lefolyócsöve k áteresztő képességet, mely akár dugulásokhoz vezethet.

A használt sütőolaj jó tápanyag a kártevőknek, a csótányok – esetleg patkányok – elszaporodásához vezethet. A földbe és az élővizekbe jutva súlyos környezeti károkat okoz. Elégetése esetén rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe.

A szennyvíztisztító-művekbe kerülve az olaj leterheli a rendszert, a tisztítás jelentős többletenergiát és nagyobb igénybevételt okoz.

A használt sütőolaj sűrűbb gyűjtőpontos begyűjtése a hazai települések nagy részében még megoldatlan. A lakosság körében keletkező használt sütőolaj szelektív gyűjtésének előnyei:

  • a szolgáltatás ingyenes
  • a térítésmentesen kiépíthető sűrűbb gyűjtőpont-hálózat lehetővé teszi, hogy a lakosság kényelmesebben, gyorsabban jusson a leadási lehetőséghez, mely a „gyűjtőkedvet” növeli
  • a csatornahálózat terhelése kisebb lesz, csökken a dugulás elhárításra és javításra költött összeg
  • a szennyvíztisztítók terhelése és meghibásodási esélye csökken, ezáltal a közszolgáltatás kisebb költséggel működik
  • csökken az élővizek terhelése, mert a vízszínen nem jelenik meg az oxigén bejutását megakadályozó olajréteg
  • 1 liter szelektíven gyűjtött olajjal 1 millió liter ivóvizet „menthetünk meg”
  • csökkenhet a kártevők irtására költött összeg
  • a szemétlerakók mentesülnek a nehezen lebomló anyagtól
  • a talajflóra mentesül az anyag okozta károsodástól
  • a „cseppmentes” technika során a gyűjtő környékét nem szennyezi be az anyag. A leadott sütőolajat eredeti csomagolásban, vagy befőttesüvegben kell a gyűjtőbe helyezni

Ezt olvasta már?

Sajtóközlemény zárás Nagygödör zöld infrastruktúra fejlesztése szabadidőpark létesítésével

Tóalmás Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül az …

Vélemény, hozzászólás?