Parlagfű elleni védekezés ellenőrzése

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2021. évben is országosan kiemelt feladat a parlagfű elleni védekezés.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletérő szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. §. (4) bek. értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot fenntartani.

Belterületi, károsítókkal fertőzött terület esetében a hatósági ellenőrzés lefolytatására, annak keretében a helyszíni szemle megtartására a jegyző jogosult, külterületen a terület fekvése szerint illetékes növény- és talajvédelmi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal.

A parlagfű elleni védekezés elmulasztása esetén az ellenőrzés lefolytatója közérdekű védekezést rendelhet el, amiről a megyei kormányhivatal növény-és talajvédelmi osztálya értesíti az ügyfelet.

Ezt követően a kormányhivatal által megbízott vállalkozók, gazdálkodó szervezetek végzik el a s szükséges cselekményeket, melynek költségeit az ügyfél köteles megtéríteni.

A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt a 194/2008. (VII.31.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a fertőzött terület mérete, és parlagfűvel való fertőzöttség mérete alapján növényvédelmi bírság kiszabására kerül sor a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya által.

dr. Szikszai Tibor
jegyző

Ezt olvasta már?

Nyári tábor a tájházban – 2024. július 22-26.

NYÁRI TÁBOR A TÁJHÁZBAN / 2024. július 22-26. Helyszín / Tóalmás, Tájház 2252 Tóalmás, Fő …

Vélemény, hozzászólás?