Elkészült Tóalmás népdaloskönyve!

Újabb kulturális örökségvédelmi kiadvány készült el a Tápió mentén, mely ez alkalommal településünk, Tóalmás népdalos értékeit foglalja össze. Régi álmunk vált valóra: elkészülhetett a saját népdalainkat tartalmazó könyvünk a Tóalmásért Alapítvány által benyújtott kulturális pályázat pozitív elbírálásának köszönhetően. Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere részére településünk első okleveles említésének 615. évfordulója alkalmából benyújtott, népdaloskönyvünk megvalósítására irányuló támogatási kérelmünknek helyt adva 3.000.000Ft támogatást ítélt meg civil szervezetünk részére, mely a kötet, illetve a hozzá tartozó DVD-ROM melléklet elkészítésének valamennyi költségét fedezte. A támogatás a Nemzeti Kulturális Alap Miniszteri támogatási keretéből valósult meg, melyért köszönetünket fejezzük ki!

A kiadvány magában foglalja az MTA Népzenekutató Csoport tagjainak, az MTA Zenetudományi Intézet munkatársainak, illetve Terék József, Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferense, a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagja, a Tápió mente kutatójának valamennyi kutatási eredményeit. 1956-ban a turai születésű Tóth János (a Jász Múzeum egykori igazgatója), majd a MTA Népzenekutató Csoport részéről Szabó Andorné Szojka Anna dokumentáltak néhány népdalt és népi játékot településünkön. Manga János, Borsai Ilona és Kapronyi Teréz a tóalmási születésű Szekeres Józsefné Tóth Erzsébet (1922-2017) hatalmas népdalos repertoárját dokumentálták (több mint 200 dallam), mely a mai napig az egyik legkiemelkedőbb kutatási eredmény Pest megye népzenekutatása terén, települési adatközlők dallamrepertoárja tekintetében. A kutatást 2009 és 2012 között Terék József, a Tápió mente kutatója végezte el a helyi Nyugdíjas klub tagjainál, illetve Szekeres Józsefné Tóth Erzsébetnél, aki a 2012-ben megjelent „Sej, szép Tóalmás” című népzenei CD kiadványunkon is hallható a helyi népdalokat tartalmazó népzenei összeállítások mellett. Erzsi néni sajnos 2017-ben elhunyt, a kötettel helyi értékmegőrző tevékenysége előtt is tisztelgünk.

A „Tóalmási népdalok” című könyv tudományos rendben mutatja be a népdalokat, mely hétköznapi, illetve oktatási céllal történő felhasználás esetén is jól alkalmazható. Dallamos népi játékok, régi stílusú népdalok, új stílusú népdalok, illetve igen kis számban műdalos hatást mutató dallamok, valamint folklorizálódott műdalok találhatók meg a 183 népdal és variánsai között. Mindezeket szemlélteti a DVD-ROM mellékleten hallható közel 220 hangfájl, melyen az eredeti hangfelvételek szerepelnek 1974 és 2012 közötti időszakból.

A kiadványt Terék József szerkesztette, aki 2009 óta 37. kulturális örökségvédelmi kiadványként készítette el településünk népdaloskönyvét. A kötetet Dr. Fehér Anikó karnagy, népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa lektorálta. A nyomdai és grafikai munka a Tápió Nyomda Kft által került megvalósításra Katona Krisztián és Ali Attila által. A kiadvány fővédnöke Kovács Magdolna, Tóalmás Község polgármestere. A kiadványban található előszót Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke írta, melyet polgármesteri, majd lektori köszöntő követ. Terék József tanulmányában kifejti részletesen a település ide vonatkozó néprajzi és zenetudományi kutatástörténetét, népdalaink korábbi publikációit, illetve megismerhetjük vokális értékeink igazi jelentőségét: életérzéseink sajátos kifejezését. Tóalmáson a summásélet, a 19-20. századi események, élettörténetek, örömök, bánatok, a katonaság, szegénység megéneklése, a hétköznapi emberek sorsa, az uradalmak világa köszön vissza népdalaink soraiból.

A könyv megjelenésének köszönhetően sikerült megmentenünk népdalos értékeinket nyomtatott és hangzó formában, mely bízunk abban, hogy minél több családhoz eljut és felidézik újra Tóalmás népdalos múltját, a népdalok szövegei által pedig a régi tóalmási emberek életét, melyre talán ma már csak a legidősebb lakosok emlékeznek.

A kiadvány bemutatására 2021. szeptember 04-én kerül sor.

Ezt olvasta már?

Tóalmás község honlapja

Gazdasági Program végrehajtása 4. rész

Energetikai fejlesztések A Családsegítő-, a Szálláshely-, a Művelődési Ház-, és a Védőnői Szolgálat épületének energetikai …

Vélemény, hozzászólás?