Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

A Kormány a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás rendszerének átalakításával célul tűzte ki egy egységes, nonprofit közszolgáltatás kialakítását, tekintettel arra, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás jelenlegi rendszere szolgáltatási területenként számos tekintetben (pl. közszolgáltatási díjak mértéke, a szolgáltatás műszaki tartalma, üzemeltetési mutatói stb.) jelentős eltérést mutat. Az állami szerepvállalás előtt a közszolgáltató társaságok nem voltak érdekeltek a költséghatékonyabb működésben. Az átalakítás az egységesítésen, optimalizáláson felül biztosítani kívánja, hogy a közszolgáltatásért fizetendő lakossági díjak ne növekedjenek, mellyel teljesíteni tudjuk a rezsicsökkentési jogszabályi előírásokat is.

További fontos cél az európai uniós forrásból megvalósult fejlesztések hatékony üzemeltetése és a hiányzó kapacitások KEHOP forrásból történő mielőbbi kiépítése. Mindezekkel összhangban az Európai Unió által, valamint az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben (OHKT) megfogalmazott, meghatározott visszagyűjtési, hasznosítási kötelezettségek 2020-ig történő teljesítése is közös, megoldandó feladat.

Az elkövetkezendő időszakban előttünk álló és a fentiekkel összefüggő további fontos feladatunk a közszolgáltatói integráció és a 1084/2016. (II. 29.) Korm. határozat a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló határozatban (ÉFK) nevesített projektek műszaki tartalmának a közszolgáltatók és az önkormányzatok közös együttműködése által történő pontos meghatározása.

A fenti célok érdekében az önkormányzatok és a közszolgáltatók által már megismert, a méretgazdaságos üzemméretű regionális közszolgáltatók létrehozására irányuló integrációs folyamatok végrehajtása érdekében szükséges:

  • az ellátásért felelős önkormányzatok szorosabb együttműködésével a már meglévő önkormányzati társulások jogi helyzetének rendezése, azok átalakítása vagy új társulások megalakítása, valamint;
  • a társulásokban részt nem vevő önkormányzatok társulásokhoz történő mielőbbi csatlakozása, az ellátási felelősség átadása a társulás javára;
  • egységes közszolgáltató kiválasztása a közbeszerzési törvény betartásával, ezáltal az egy régió, egy társulás, egy közszolgáltató modell megalkotása.

A fenti feladatok megvalósítása elengedhetetlenül szükségesek a projektek sikeres végrehajtása miatt.

Közös feladatunk a hulladékgazdálkodás zökkenőmentes működése, ennek érdekében természetesen segítséget nyújtunk minden egyes önkormányzatnak, társulásnak. A területi optimalizációra adott szakmai javaslatunk az ország teljes területére vonatkozóan megtalálható honlapunkon
(https://nhkv.hu/wp-content/uploads/2013/12/NHKV-prezi 11 23 WB.pdf?dl-l; 12. dia), továbbá minden egyes, a részvételünkkel lezajlott szakmai konferencián bemutatásra került.

Ezt olvasta már?

Sajtóközlemény zárás Nagygödör zöld infrastruktúra fejlesztése szabadidőpark létesítésével

Tóalmás Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül az …

Vélemény, hozzászólás?