Tanösvényt avattunk Tóalmáson

A 2024.05.15-én megrendezett átadó ünnepségen hivatalosan is birtokba vehették a tóalmásiak a falu határában, a Legelő-dűlőn létesített Futrinka tanösvényt. 

Az átadón a helyi általános iskola mintegy 90 tanulója is részt vett, és Vidra Tamás tájegységvezetővel végig járva az egyes állomásokat, megismerkedtek a fölöttük repdeső, színpompás gyurgyalagok fúrta üregekkel, a ma már védett árvalányhaj történetével és a titokzatos, félelmetes hangyalesővel.

Arra kértük a gyerekeket, hogy segítsenek megőrizni ezt a gyönyörű helyet, amit eddig sajnos sokan illegális szemétlerakónak használtak. Selmeczi-Kovács Ádám igazgató is arra bíztatta a gyerekeket, hogy ismerjék és becsüljék meg a környezetük értékeit.

A most Natura 2000 oltalom alatt álló réten legelt egykor a falu birkanyája és tehéncsordája taposta-legelte a homoki gyepet. Az 5 állomásból álló tanösvény bemutatja az itt élő természeti értékeket; a védett növény-és állatfajokat éppúgy, mint az őket fenyegető idegenhonos özönnövényeket. A tanösvény névadója a mezei homokfutrinka, egy Európában és Nyugat-Ázsiában honos ragadozó, kifejlett állapotában csillogó zöld páncélt viselő bogárfaj.

A tanösvény megvalósítását a Tóalmás Község Önkormányzata és a „Pannon homoki élőhelyek fejlesztése” című VEKOP-4.2.1-15-2016-00005 pályázat támogatta.

Tóalmás Község Önkormányzat

Ezt olvasta már?

Tóalmás község honlapja

Hivatal zárva tartás

Kedves Ügyfelek! A Tóalmási Polgármesteri Hivatal 2024. június 10. napján ZÁRVA tart. Az ügyfélfogadás és …

Vélemény, hozzászólás?