Van-e kokain a Coca-Colában?

Nyár. Tikkasztó hőség. A levegőért is küzdeni kell, minden mozdulatot meg kell gondolni, takarékoskodni kell az energiánkkal. De nem a Zöldikéknek. A tápiószentmártoni Zöldikék Tábor tagjai nyeregbe pattanva, kerékpárral érkeztek Tápiószentmártonból Nagykátára július 30- án, hogy a Tűzoltóság udvarán különböző szórakoztató, ugyanakkor hasznos programokon vegyenek részt.

Az állomásokon tartalmas játékokkal várták a gyerekeket a Nagykátai Rendőrkapitányság, a Nagykáta Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, az Országos Mentőszolgálat Nagykáta Mentőállomás és a Nagykátai Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai.

Az egyik állomáson Gigor-Kerekes Barbara a Nagykátai Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítője, a K.I.A.B.Á.L elnevezésű társasjáték – mely a Kispesti Gyermekjóléti Központ és a Kispesti Rendőrkapitányság szellemi terméke – képzett játékvezetője várta a gyerekeket. A játék négy témakört taglal: szenvedélybetegségek, áldozattá válás, iskola és család, bűncselekmények. Irányított kérdésekkel, játékos formában sok-sok új információhoz jutottak a résztvevők. A címben szereplő kérdéshez hasonló, gondolatébresztő felvetések indították el a beszélgetéseket. Itt mindenki nyert. Információt és tudást annak érdekében, hogy soha ne legyen belőle áldozat, ne károsíthassák meg, tudja, mi számít bűncselekménynek, hogyan lehet és hogyan kell fellépni ellene. A gyerekek filmekből említettek példákat, amikor az elhanyagolás és a bántalmazás fogalmai felmerültek. Mivel érzékeny témát érintettünk, a személyes tapasztalatok – amelyek sajnos több gyereket érintenek, mint gondolnánk – most háttérben maradtak. Fontos azonban – nem ismételhetjük elégszer -, hogy ha valaki a környezetében veszélyeztetést, elhanyagolást, bántalmazást tapasztal, szóljon róla a megfelelő szakembernek (pedagógusnak, szociális munkásnak, rendőrnek, stb.)! A jelzést tevő számára a kiépített gyermekvédelmi jelzőrendszer védettséget biztosít; a jelzésben érintett gyermekeket, felnőtteket és családtagjaikat pedig több szakember közösen segíti.

A játék kiválóan alkalmas arra, hogy iskolai csoportokban is hasznára váljon a gyermekeknek. Amennyiben bármelyik oktatási intézmény szívesen fogadná a K.I.A.B.Á.L.-t, forduljon bizalommal hozzánk a www.csaladgondozo.hu oldalon található elérhetőségeinken!

…és nem, ma már nincs kokain a Coca-Colában. 🙂

Szegedi Tamara
intézményvezető

Ezt olvasta már?

Tóalmás község honlapja

Gazdasági Program végrehajtása 4. rész

Energetikai fejlesztések A Családsegítő-, a Szálláshely-, a Művelődési Ház-, és a Védőnői Szolgálat épületének energetikai …

Vélemény, hozzászólás?